Wanilia – idealny dodatek do czekolady

Wanilia znana była już Aztekom, którzy dodawali ją do swojego ulubionego napoju – xocolatl. Dzięki Hiszpanom, w XVI wieku wanilia rozpowszechniła się na terenie całej Europy. Dzięki unikatowemu aromatowi wykorzystywana była do aromatyzowania słodkości, a w szczególności czekolady. Do dziś połączenie czekolady z wanilią  uchodzi za jedno z ciekawszych w kulinarnym świecie. Poznaj właściwości wanilii i jej zastosowania w kuchni!

 

Zdrowotne właściwości wanilii

Doskwiera Ci przeziębienie? Masz problemy z trawieniem? A może odczuwasz silny stres? Do dań, które przygotowujesz, dodaj choć odrobinę wanilii. Zawarte w niej składniki mają dobroczynne działanie na organizm – uwolnią Cię od wielu dolegliwości żołądkowych, ukoją skołatane nerwy i zwiększą odporność. To jednak nie wszystko, bo jak przekonują naukowcy, wanilia może pomóc też osobom z nadwagą. W jaki sposób? Już sam jej zapach, oddziałując na ośrodek w mózgu odpowiedzialny za uczucie głodu, zmniejsza potrzebę podjadania.

 

Wanilia w kuchni

Wanilia jest niezwykle wdzięczną przyprawą. Dodana zarówno do słodkich i wytrawnych dań lub napojów znacznie podnosi ich walory smakowe. Trudno wymienić wszystkie zastosowania wanilii w kuchni, jednak najbardziej znane jest aromatyzowanie wanilią lodów, puddingów, naleśnikowego farszu czy kremów do ciast. Doskonale wanilia sprawdza się również jako składnik dań mięsnych, a w szczególności wołowiny, dziczyzny i drobiu. Na bazie wanilii można też przygotować pyszne sosy do ryb i owoców morza. Cenione jest też połączenie wanilii z innymi korzennymi przyprawami – imbirem, cynamonem i goździkami.

 

Czekolada w duecie z wanilią

Właściwości wanilii w kuchni wykorzystują również miłośnicy czekolady. Kombinacja obu tych składników daje wyjątkowo wyśmienite efekty. Wszystko to za sprawą korzennego aromatu wanilii, który wydobywa z czekolady to, co najcenniejsze, tworząc niepowtarzalne wrażenia smakowe.

 

Jesienna czekolada do picia z wanilią

Potrzebne składniki:

 

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 laska wanilii
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Mleko ze śmietanką zagotuj w niewielkim garnku. Zdejmij go z ognia, a następnie dodaj ziarenka wanilii oraz chilli. Zamieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej doprawione mleko ze śmietanką wraz z połamaną czekoladą. Płynną czekoladę przelej do ulubionych filiżanek i podawaj gorącą.

Waniliowa czekolada z pomarańczową nutą

Potrzebne składniki:

 

  • 100 g białej czekolady
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 250 ml 3,2 %
  • laska wanilii
  • sok z połowy pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko ze śmietanką i połową naciętej laski wanilii. Garnek odstaw na bok, po 5 minutach wyciągnij wanilię i dodaj pokruszoną białą czekoladę. Mieszaj do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na końcu dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy. Przelej do wysokiej szklanki ozdobionej plastrem soczystej pomarańczy.