Przyprawy do słodkich deserów i ich właściwości

Idealny smak deserów tkwi w detalach. Często są nimi przyprawy, które dodane do wypieków, podkreślają ich walory i zamieniają je w słodkie kulinarne arcydzieła. Do deserów możemy używać zarówno delikatnych przypraw, jak i tych bardziej wyrazistych, czego dowodem jest choćby czekolada z chilli. Ważne jest odpowiednie dobieranie przypraw, które nie przytłoczy deseru, a jedynie wydobędzie jego smaki i aromaty. Po jakie przyprawy warto sięgać? Jakie są ich właściwości? Sprawdź nasz przewodnik po przyprawach do deserów!

 

Orientalny cynamon

Wywodzący się z Indii cynamon jest jedną z najbardziej znanych i cenionych przypraw. Ze względu na swój głęboki i wyrazisty smak i zapach trudno pomylić go z innymi przyprawami. I równie ciężko mu się oprzeć, gdyż wyjątkowo świetnie podkreśla smak wielu dań, w szczególności wypieków. Najlepiej komponuje się on z bożonarodzeniowymi piernikami, jabłecznikiem oraz ciastem gruszkowym. Oprócz tego możemy być stosowany do owocowych przetworów, słodkich potraw z ryżem oraz jako dodatek do czekolady do picia.

Wybierając cynamon warto zdecydować się na ten świeżo starty, który pachnie dużo intensywniej od wersji sproszkowanej i wykazuje więcej właściwości zdrowotnych. Jakich? Cynamon w szczególności dodaje nam on witalności, dostarcza dużo wapnia, żelazu i magnezu oraz pozytywnie wpływa na cały układ trawienny.

 

Słodka wanilia

Wanilia, z której produkcji słynie Madagaskar, jest przyprawą o wyjątkowo przyjemnym, lekko słodkim aromacie. Największa ilość czystej wanilii zawarta jest w dość drogich laskach. Bardziej wydajnym ich odpowiednikiem jest ekstrakt waniliowy, powstający poprzez zalanie strąków wanilii alkoholem. Najtańszy i najłatwiej dostępny jest z kolei cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią łączy jednak jedynie podobny aromat.

Zastosowanie wanilii w kulinariach jest bardzo szerokie. Najczęściej służy ona do aromatyzowania deserów lodowych oraz ciast z truskawkami, gruszkami czy brzoskwiniami.. Wanilię wykorzystuje się też do przygotowywania kremów, w tym kremu angielskiego i kremu brulee. Zdaniem naukowców, zapach wanilii łagodzi stres, usuwa napięcie i rozbudza pozytywne emocje. To świetne powody, by dodawać ją do wypieków!

 

Rozgrzewające chili

Czekolada z chilli świetnie smakują nie tylko osobno. Oba te produkty łączyli ze sobą już Aztekowie. Zawarta w chilli kapsaicyna odpowiada zarówno za jej ostry smak, jak również pobudzanie wydzielania hormonów szczęścia. Dziś najczęściej spotykana jest czekolada z chilli, dostępna powszechnie na sklepowych półkach. Samodzielnie warto też przygotować też rozgrzewającą czekoladę z chili do picia. Oprócz tego, czekolada z chilli pasuje również do różnego rodzaju musów, fondue czy sosów czekoladowych, które dzięki jej dodatkowi nabierają dodatkowego, niebanalnego charakteru.

 

Korzenny kardamon

Kardamon, choć wciąż nieco niedoceniany w kuchni, nie tylko nadaje potrawom wyśmienity smak, ale i ma liczne właściwości zdrowotne. Wywodząca się z Indii przyprawa już od tysięcy lat stosowana jest w leczeniu problemów trawiennych, zapobieganiu infekcjom oraz detoksykacji organizmu. Zgodnie z badaniami, kardamonowa herbata działa antydepresyjnie, pobudzając wydzielanie endorfin. Korzenny kardamon stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów z lodami oraz czekolady do picia.

 

Aromatyczny anyż

W przepisach na desery często spotkać można również anyż. Ta intensywna w zapachu i lekko słodka w smaku przyprawa świetnie podkreśla charakter wielu łakoci, a w szczególności świątecznych wypieków. Najczęściej jego smak wydobywa się poprzez gotowanie całych gwiazdek lub ucieranie ich w moździerzu. Anyż nie tylko doskonale aromatyzuje, ale i dekoruje. Przyprawa o charakterystyczny, gwiazdkowatym kształcie sprawdza się jako ozdoba likierów, kompotów i drinków. A co z właściwościami leczniczymi anyżu? Tych także nie brakuje, bo jak przekonują lekarze, anyż pobudza apetyt oraz ma działanie wykrztuśne.