obiad

Pomysły na szybki i smaczny obiad

Osoby pracujące zwykle nie mają w tygodni zbyt wiele czasu na to, aby przyrządzać skomplikowane posiłki i gotować wieloskładnikowe obiady. Często też sięgają one po gotowe dania do odgrzania, które nie zawsze są dość smaczne, a już na pewno rzadko kiedy stworzone są z pełnowartościowych, zdrowych produktów. Dlatego dziś postanowiliśmy podpowiedzieć, jak szybko i łatwo przyrządzić obiad nawet wówczas, gdy mamy na to bardzo mało czasu.

Makaron z warzywami

Pierwszą naszą propozycją jest makaron z warzywami, którego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować pełnoziarnisty makaron – mogą to być kolanka, rurki czy nawet spaghetti – do tego podsmażamy na patelni czerwoną paprykę, cukinię i marchewkę pokrojone w paski, przyprawiamy ulubionymi dodatkami i na koniec łączymy z makaronem.  Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa, możemy do smażonych warzyw dodać pokrojona w kostkę kiełbaskę lub na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w paski filet z kury, który następnie połączymy z warzywami i poddusimy całość jeszcze 5-7 minut. Takie danie nie tylko zaspokoi nasz głód, ale również dostarczy ważnych dla zdrowia składników odżywczych.

Zapiekanka ziemniaczana

Kolejny pomysł na obiad to świetny sposób na ‘wyczyszczenie” lodówki z produktów, które niedługo stracą świeżość. Zapiekanka ziemniaczana może bowiem być przyrządzona niemal z każdego składnika, który znajdziemy w  lodówce. Możemy do niej dodać resztki wędlin, sera żółtego, oliwki, ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę, paprykę, cukinię czy pomidory, jajko ugotowane na twardo czy szpinak. Wystarczy wcześniej ugotować kilka ziemniaków, następnie pokroić je w grube paski i układać w naczyniu żaroodpornym warstwami, przekładając je innymi dodatkami. Taką zapiekankę pieczemy następnie przez około 20 minut i obiad gotowy!

Cukinia faszerowana

Szybkim sposobem na obiad jest również przygotowanie cukinii faszerowanej. Wystarczy przeciąć warzywo wzdłuż na pół, wydrążyć jego miąższ, a następnie przygotować farsz. Ten będzie składał się z właśnie z usuniętego wcześniej miąższu, sera żółtego, pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, pomidora i szynki. Możemy również dodać do niego dowolne, inne dodatki, które znajdziemy w naszej lodówce. Cukinię wypełniamy farszem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Zupa jarzynowa

Niektórzy myślą, że przygotowanie zupy to czynność bardzo czasochłonna. W rzeczywistości jednak zupa to niezwykle szybkie i bardzo pożywne danie. Do jej przygotowania potrzebujemy na przykład udko z kurczaka oraz podstawowe warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, seler, pietruszkę oraz ziemniaki. Całość gotujemy przez pół godziny, aż mięso będzie miękkie, następnie wyciągamy udko, obdzieramy z mięsa, które następnie wkroimy do zupy. Tę podajemy z grzanką. Taki obiad to idealna propozycja na zimne dni, gdyż nie tylko zaspokaja głód, ale również świetnie rozgrzewa.

Naleśniki na słodko i na słono

Naleśniki przyrządza się bardzo szybko. Ciasto składające się z jajka, mąki i mleka przygotujemy w  10 minut, następnie usmażymy placki w ciągu kolejnych 10 minut. Jeśli wybieramy wersję na słodko, możemy użyć ulubionego dżemu lub przygotować serek biały z rodzynkami i cukrem waniliowym. Osoby, które preferują naleśniki na słono, mogą wypełnić je żółtym serem, kiełbasą pokrojoną w kostkę oraz musztardą i następnie usmażyć na patelni.

Powyższe pomysły na obiad to świetny sposób na przygotowanie ciepłego i pożywnego posiłku wówczas, gdy nie mamy czasu na skomplikowane gotowanie. Takie dania możemy również przyrządzić “ na zapas”, odkładając porcję do zamrażarki i w ten sposób będziemy mieć zapewniony obiad na inny dzień. Wystarczy wówczas tylko podgrzać taką porcję i w ciągu kilku minut danie będzie gotowe do zjedzenia.