jak parzyć kawę

Kawa – jak ją przyrządzić jak barista w domu?

Picie kawy jest tak popularne na całym świecie, że nie wyobrażamy sobie już bez niej życia. Jedni serwują ją nawet kilka razy dzienne, zazwyczaj ze względu na jej specyficzny, lubiany smak. Inni sądzą, że wypicie filiżanki kawy niesamowicie ich pobudza i daje energię do dalszego działania. Wpływ kawy na każdy organizm jest inny, dlatego też niektórzy mówią, że w ogóle nie odczuwają tego zawsze podkreślanego „pobudzenia” po jej wypiciu. Bez względu na to jednak lubimy pić kawę, dla jej smaku i samej przyjemności.

Pomocne narzędzia do przygotowania kawy

By móc samodzielnie przyrządzać kawę potrzebujemy kilku podstawowych narzędzi. Najlepiej jeśli dysponujemy młynkiem do mielenia ziaren kawy, ponieważ dzięki niemu możemy kupować kawę ziarnistą, która jest bardziej intensywna zarówno w smaku jak i zapachu, w momencie, gdy parzymy ją świeżo zmieloną. Najlepszej jakości kawa uważana jest za tą właśnie kupowaną w ziarnach. Jeżeli chodzi o ceny, to tu mamy pełen zakres, od średniej półki cenowej, po na prawdę drogą kawę, za którą musimy zapłacić nawet kilkaset złotych za kilogram. Wybór zależy od nas i zasobności naszego portfela.

Jeżeli przygotowujemy kawę samodzielnie w domu i chcemy, by smakowała jak od baristy, dobrze jest też mieć ekspres z wbudowanym młynkiem, który niezwykle ułatwi nam parzenie porannej/wieczornej kawy, przyspieszając cały proces. Nic nie smakuje lepiej niż napar sporządzony ze świeżo mielonej kawy, wówczas nawet jej jakość nie ma aż tak dużego znaczenia. Ogromne znaczenie ma też odpowiednie przechowywanie, proces ten jest niezwykle ważny, gdyż wpływa na smak naparu kawowego, dobrze zabezpieczona kawa nie traci też swojego cudownego aromatu.

Jak parzyć kawę?

Znaczenie dla samego smaku kawy ma zarówno czas jej parzenia, jak i sposób jej przygotowywania, a nawet temperatura wody. Każdy z tych elementów wpływa na szybkość uwalniających się substancji zapachowych, smak naparu. Istotne znaczenie ma wspomniana woda. Najlepiej sprawdza się miękka woda źródlana lub przegotowana wcześniej woda kranowa. Ważne, aby nie była to woda twarda. Na smak i wszystkie inne walory kawy wpływa również sam sposób jej parzenia. Kawę możemy przyrządzać na wiele możliwości, jednak zazwyczaj mówi się o zaparzaniu i filtrowaniu.

Zaparzanie a filtrowanie

W przypadku zaparzania, zmielona kawa zalewana jest wodą (nigdy wrzątkiem). W procesie tym znaczenie ma grubość zmielonych ziaren- idealne to te o średnicy 0,2 mm. Filtrowanie z kolei zazwyczaj przeprowadza się np. w kawiarce, w której kawa po uzyskaniu odpowiedniej temperatury przechodzi przez odpowiedni flirt, dzięki czemu pozbywamy się fusów. To jak parzyć kawę najlepiej sprawdzić na kilku sposobach i wybrać najlepszy dla siebie.

Otagowany jako: