Jak zrobić domową polewę czekoladową – krok po kroku

Polewa czekoladowa to doskonały sposób na prostą i efektowną dekorację tortu, ciasta, muffinek czy ciasteczek. Od umiejętnego rozpuszczenia czekolady zależy nie tylko sam smak polewy, ale też jej wygląd. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować gładką, błyszczącą i doskonale kryjącą polewę o mocno czekoladowym smaku i aromacie.

 

Krok 1 – przygotowanie składników

Jeśli polewa czekoladowa to oczywiście… czekolada, bez której jej wykonanie nie byłoby możliwe. By cieszyć się idealnym smakiem i wyglądem dekoracji, wybierz gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Deserowa czekolada łatwiej i dokładniej się rozpuszcza. Oprócz tego świetnie równoważy ona smak słodkich deserów. Poza tabliczką czekolady potrzebować będziesz też 50 g miękkiego masła i 100 ml śmietanki 30 %. Jeśli chcesz, by Twoja polewa czekoladowa była mocno błyszcząca, dodaj do niej łyżkę oleju.

 

Krok 2 – wybór metody

Czekoladę możesz rozpuścić w mikrofalówce lub rondelku postawionym bezpośrednio na gazie. Jednak najlepszy efekt osiągniesz dzięki tak zwanej kąpieli wodnej. Polewa czekoladowa roztopiona poprzez parę wodną wyróżnia się perfekcyjną konsystencją, rozpuszcza się równomiernie i nie jest narażona na przypalanie.

 

Krok 3 – roztapianie czekolady

Kąpiel wodną zacznij od dokładnego połamania czekolady – dzięki temu będzie się ona równomiernie roztapiać. Następnie, średni garnek napełnij w 1/3 wodą i oprzyj na nim szklaną lub metalową miskę. Do miski dodaj czekoladę z masłem. Wrzącą woda sprawi, że składniki zaczną się roztapiać. Miskę z gładką i pozbawioną grudek polewą ściągnij z garnka. Gotowe – możesz udekorować nią przygotowany wcześniej wypiek.