herbata

Herbata – świetna alternatywa dla kawy

Herbata jest drugim napojem (zaraz po wodzie) na świecie który pijemy najczęściej. Wiele osób pierwsze po co sięga z rana to coś ciepłego do picia, często jest to kawa lub herbata. Ta druga jest świetnym początkiem dnia, dzięki pobudzającej teinie, którą zawiera. Doskonale sprawdzi się również jako napój, który Cię odpręży, więc warto sięgnąć po nią po południu. Niektóre herbaty mają właściwości odchudzające, inne świetnie zdadzą się na przeziębienie i ogrzanie organizmu. Rodzai herbat jest mnóstwo. Poniżej przedstawimy główny podział ze względu na barwę suszu z jego parzymy herbatę.

 

Herbata czarna

Ten rodzaj herbaty jest najbardziej popularny w polsce. Za miejsce pochodzenia czarnej herbaty uważa się Chiny. Jak w przypadku każdej odmiany herbat ciężko jednoznacznie określić jej smak. Różnorodność czarnych herbat dostępnych na rynku jest przeogromna. Pijąc herbatę jedynie z torebek dostępnych w supermarketach omijamy znaczną część nut smakowych i zapachowych. W niektórych czarnych herbatach wyczujemy wyraźne nuty cytrusów bądź owoców w innych zaś nuty drewniane oraz wędzone. Bardzo popularne w polsce są również herbaty aromatyzowane. Do najpopularniejszej z nich zdecydowanie możemy zaliczyć herbatę Earl Grey. Ważne jest to w jaki sposób parzymy herbatę. Czarna jej odmiana jest najprostsza do zaparzenia. Aby uwolnić cudowny aromat i niepowtarzalny smak herbaty musimy jednak przestrzegać kilku prostych zasad. Ważne jest to, by woda jaką będziemy zalewać naszą herbatę była dobrej jakości. Zwykła woda źródlana powinna wystarczyć. Możemy zalewać naszą herbatę wodą zaraz po zagotowaniu, czyli w temperaturze około 95 stopni. Najlepiej podawać zaparzoną i przygotowaną herbatę w ceramicznych naczyniach, ale nie jest to wymogiem, szkło również świetnie się do tego sprawdzi. Czas parzenia zależy od preferencji, ale wynosi około 2-3 minuty. Po przygotowaniu możemy dołożyć ulubione dodatki takie jak cytryna, czy cukier trzcinowy.

 

Herbata zielona

Posiada ona właściwości lecznicze, które są doceniane już od tysiącleci. Zdobyła ona dużą popularność jako doskonały środek na odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Najpopularniejsze znane w polsce zielone herbaty pochodzą głównie z Chin i Japonii. Znajdziemy szeroki wybór jej rodzajów. Różnią się między sobą przede wszystkim wyglądem liści, smakiem, zapachem oraz kolorem naparu. Najbardziej znaną w polsce pochodzącą z Japonii jest herbata Sencha. Napar z niej jest zielonego koloru o bardzo wyrazistym, choć zarazem delikatnym smakiem. Zielona herbata posiada dużo różnych dobroczynnych składników od antyoksydantów, przez mikroelementy takie jak wapń, potas czy magnez, po witaminy np A,B,C czy E. Herbata ta jest również świetna na odchudzanie, zwłaszcza wypijana chwilę przed snem. Jest jednak istotne, by była to herbata z drugiego parzenia. W przeciwieństwie do herbaty z pierwszego parzenia, która pobudza i orzeźwia, ta z drugiego parzenia działa relaksująco i uspokajająco. Swoje właściwości odchudzające zielona herbata zawdzięcza katechinom, które mają znaczący wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Do przygotowania zielonej herbaty doskonała jest miękka woda, bogatą w wapń. Nie zalecane jest używanie wody chlorowanej. Tego rodzaju herbaty nigdy nie zalewamy wrzątkiem, bo w znacznym stopniu traci swoje właściwości, oraz swój unikatowy smak. Zieloną herbatę najlepiej zalewać wodą o temperaturze około 80 stopni. Parzymy ją około 3-4 minut w zależności od preferencji intensywności smaku. Świetnie smakuje z cytryną oraz w cieplejsze dni podana w zimnej wersji.

 

Herbata biała

Jest to herbata uznawana za najlepszą gatunkowo na polskim rynku. Produkowana jest z najmłodszych listków i pąków. Herbata ta jak większość dzisiaj znanych herbat pochodzi z Chin. Ze względu na jej dużą delikatność i trudność z przechowywaniem przez długi okres czasu nie była dostępna poza jej granicami. Po zaparzeniu otrzymujemy jasny napar, który w swoim smaku jest wyjątkowo delikatny. Na polskim rynku znajdziemy wiele rodzajów białych herbat, ale najbardziej popularne są te z kwiatowymi i owocowymi nutami. Herbata ta posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Posiada silne działanie antyoksydacyjne, obniżające ciśnienie krwi oraz regulujące poziom cholesterolu w organizmie. Biała herbata posiada wyjątkowo dużą zawartość teiny, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako pobudzająca herbata z rana. Posiada ona również pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Ponadto zawiera witaminę C, która jest bardzo ważna dla naszego organizmu i doskonała w okrese przeziębień. Bardzo ważny jest proces parzenia białej herbaty. Istotne jest by temperatura wody jaką zalewamy napar była w granicach 70-80 stopni Celsjusza. Jeżeli temperatura będzie za wysoka herbata stanie się gorzka i mniej smaczna.

Herbata czerwona

Jest to herbata znana ze swoich dobroczynnych właściwości. Od dawna stosowana jest w medycynie naturalnej. Doskonale wspomaga odchudzanie, ponadto obniża poziom niepożądanego cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko powstania nowotworów. Herbata czerwona w przeciwieństwie do czarnej posiada więcej enzymów, które wspomagają proces odchudzania, ułatwiają trawienie oraz znacznie przyśpieszają przemianę tłuszczu w energię. Posiada ona również właściwości przeciwpróchnicze, oraz wzmacniające zęby, dzięki zawartości w niej fluoru. Poprawia wygląd i kondycję skóry dzięki zawartej w niej dużej ilości cynku. Systematyczne picie czerwonej herbaty może wspomagać leczenie cukrzycy, stanów zapalnych, a także pomaga w przeziębieniu i grypie. Należy parzyć ją w temperaturze 90-95 stopni przez czas około 3 minut. Herbata ta nadaje się do kilkukrotnego parzenia, dlatego doskonale nadaje się do spożycia, nie tracąc przy tym swoich właściwości zdrowotnych ani smakowych po kolejnym zaparzeniu.