przetwory na zimę

Domowe przetwory i kiszonki – w jaki sposób można je przygotować?

Wekowanie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw. W słoikach mogą wytrzymać one wiele miesięcy, a do tego niesamowicie smakują. Warto znać kilka prostych przepisów na przygotowanie ogórków kiszonych lub kompotów owocowych.

Domowe kiszonki – najlepszy przepis na ogórki!

Do przygotowania ogórków kiszonych będziemy potrzebować po 3 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu oraz gałązkę kopru na jeden litrowy słoik. Zalewa to wyłącznie woda z solą w proporcji 1 czubata łyżka soli na litr wody. Ogórki należy ułożyć ściśle w słoikach i zalać wrzącą zalewą, a następnie zakręcić i odstawić na około 24 godziny, a dopiero po tym czasie przenieść w chłodnej miejsce np. do piwnicy.

Domowe przetwory z owoców – kompoty, powidła i musy

Najpopularniejsze przetwory z owoców to kompoty, gdyż owoc wystarczy zalać wodą z cukrem i zagotować słoiki. Nie wymagają one prużenia czy rozgotowywania. Jednym z najlepszych kompotów na zimę jest gruszkowo-goździkowy. Do każdego słoika kompotu gruszkowego należy włożyć jeden goździk, który z czasem nada mu delikatny, korzenny posmak.

Drugą grupą przetworów owocowych są powidła oraz mus jabłkowy. Przygotowuje się je w podobny sposób. Zarówno śliwki, jak i jabłka rozgotowujemy w garnku, do czasu aż powstanie dość jednolita masa. W przypadku śliwek warto je podsmażać nawet przez 2-3 dni, aby nabrały lekkiej goryczki. Jabłka są gotowe do wekowania tuż po całkowitym rozgotowaniu. Dla lepszego smaku do jabłek warto dodać odrobinę cynamonu.

Przetworów owocowych nie trzeba dodatkowo słodzić, jednak niektóre owoce są dość kwaskowate. Ilość cukru zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. Należy pamiętać, że lepiej jest dać mniej cukru i dosłodzić mus lub kompot po otwarciu słoika niż przesadzić. Jeśli jednak zdarzy nam się zrobić zbyt słodki kompot, można rozcieńczyć go z wodą. W przypadku musu i powideł, po otwarciu można dosypać odrobinkę kwasku cytrynowego.

Przepis na sok z czarnego bzu

Dojrzałe owoce czarnego bzu należy oberwać od gałązek, umyć, a następnie zasypać cukrem i dokładnie rozgniatać w rękach przez kilkanaście minut. Kiedy sok zacznie puszczać całość trzeba mocno wycisnąć przez szmatkę. Najlepsza będzie do tego zwykła, biała pielucha tetrowa. Dobrze jest wyciskać po garstce, aby w miąższu nie pozostało zbyt dużo soku. Odciśnięty sok wlewamy do garnka i ogrzewamy na średnim ogniu aż do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sok się przegotuje, przelewamy do butelek lub słoików i gotujemy je tak jak w przypadku innych przetworów.