Muffinki to idealny pomysł na słodką przekąskę. Jeśli nie tolerujemy glutenu lub świadomie wyrzekamy się go w diecie, przygotowanie czekoladowych muffinek będzie się nieco różniło od tradycyjnej receptury. Oto przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu bezglutenowcowi.
Przepis na zdrowe muffinki bez glutenu
Kto nie lubi muffinków ten może podnieść rękę w górę. Nikt? W sumie to oczywiste, gdyż nikt kto za nimi nie przepada nie znalazłby się na naszej stronie. Jeśli i Ty chcesz wykluczyć ze swojej diety gluten, a pyszne, puchate ciastka w dalszym ciągu się do Ciebie „uśmiechają”, to koniecznie powinieneś/aś przyjrzeć się bliżej naszemu przepisowi. Zaproponujemy Ci w nim zdrowe alternatywy dla glutenowych pokarmów, które sprawią, że zrobione przez Ciebie muffiny będą nie tylko łagodniejsze dla Twojego żołądka, ale również po prostu smaczniejsze. Ale o tym, musisz przekonać się już sam/a.
Składniki
Co będzie Ci potrzebne do zrobienie pysznych czekoladowych muffinków bezglutenowych?
Na ciasto przygotuj:
* 70 g gorzkiej czekolady (bezglutenowej),
* 70 g oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego),
* 5 łyżek cukru kokosowego (lub ksylitolu),
* 5 łyżek sypkiej kaszy jaglanej (przepłucz i ugotuj do miękkości),
* 100 g daktyli (zalej wrzątkiem),
* łyżeczkę proszku do pieczenia,
* pół łyżeczki sody,
* pół szklanki mleka,
* 70 g mąki ziemniaczanej,
* 70 g zmielonych płatków owsianych.
Na krem będą Ci potrzebne:
* mleczko kokosowe (1 puszka),
* tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru),
* miód, cukier kokosowy, ksylitol do smaku.
Jak przygotować czekoladowe muffinki bezglutenowe?
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem kremu. Stałą masę mleczka umieść w miseczce i dodaj do niej wybrany słodzik. Ubij mikserem. Przygotowaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj wraz z mleczkiem kokosowym. Powstałą masę odstaw do lodówki.
Przygotowanie ciasta zaczniemy od przesiania mąk, a następnie ich połączenia z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Za pomocą blendera połącz ugotowaną kaszę jaglaną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, daktyle, olej kokosowy i mleko. Dokładnie wymieszaj z sypkimi składnikami za pomocą łyżki.
Ciasto przekładaj do małych papilotek i piecz w 180°C. Babeczki udekoruj kremem.
Poznaj: rodzaje czekolady