co zamiast pączków

Co wybrać zamiast tradycyjnych pączków?

Dla tych, którzy lubią zjeść porządne słodycze znajdą się takie smaki, które urzekną niejedno podniebienie. Dlatego też warto postawić na wysoką jakość spożywanych produktów i tym samym będzie można dostrzec nietuzinkowe aromaty a także nawiązanie do tradycji.

Popularne słodkości z Polski

W naszym kraju wyśmienitych atrakcji nie brakuje. Mistrzowie w tej dziedzinie tworzą z pasją swoje cuda, które potem podawane są w niezwykłej atmosferze w danej kawiarni, cukierni. Pączki to klasyk i można ich w pełni zasmakować w miejscu jakim jest pączkarnia Bite a Donut przy Wrocławskim rynku. Zawdzięcza swój sukces recepturze opartej na naturalnych składnikach i własnoręcznie przygotowywanych dodatków.

Alternatywą dla pączków są inne słodycze i desery, które wpisały się do historii a także ich produkcja realizowana jest obecnie i skrada serca rodaków.

Alternatywy dla pączków

– śliwki w czekoladzie – ten rodzaj owoców od pokoleń jest obecny w polskich sadach. Procesy suszenia sprawiają, że można na dłużej delektować się smakiem śliwek. Do tego dochodzi polewa czekoladowa i deser jest gotowy.

– krówki – mordoklejki, ciągutki są podstawą, po którą sięgają dziadkowie, rodzice i dzieci; któż z nas nieraz próbował odkleić z podniebienia masę powstałą z mleka, cukru i masła?

– ptasie mleczko – delikatne, puszyste i w waniliowej formie. Producenci zadbali o to, by smaki dowolnie się przeplatały, toteż prostokątne formy oblane czekoladą zawierać mogą w środku smak truskawkowy, cytrynowy i czekoladowy;

– andruty – cienkie i chrupiące krążki nieraz kojarzą się z dzieciństwem; taka słodycz to coś nietuzinkowego i zawsze przyjemnie smakuje.

Cały świat w słodkiej barwie

– włoskie tiramisu, które oczaruje aromatem kawowym i nie smakuje lepiej nigdzie indziej jak w swym rodzimym kraju; delikatna konsystencja zawdzięczana jest warstwowemu połączeniu biszkoptów z masą z jajek oraz mascarpone, gdzie całość jest intensywnie oprószona kakaem;

– tort Sachera, który w Wiedniu jest po prostu atrakcją, której trzeba zasmakować; bogactwo czekolady, polewy czekoladowej, owocowego dżemu i efektowne schłodzenie nie mają sobie równych;

– Crème Brûlée, które uchodzi za francuski przysmak i to bardzo spektakularny; po połączeniu w jedną masę śmietanki kremówki, żółtek, cukru i wanilii wszystko musi się schłodzić. Następnie obsypywane jest cukrem, a ten na oczach klienta jest karmelizowany za pomocą przeznaczonego do tego palnika.

Wszystko, co słodkie zasługuje na uwagę

To tylko niektóre smakołyki, które są warte zasmakowania. Cały świat, każdy kraj, każde miasto czy wieś ma w sobie coś unikalnego. Dlatego też będąc na wakacjach, czy też po prostu przechodząc ulicami swojego miasta – warto zagłębić się w takie punkty, które odznaczają się nietuzinkowym smakiem.